Druga nagrada na filmskem festivalu This human world 2023

12.12.2023
V novembru 2023 je 7 Ledincev in Ledink sodelovalo na filmskem natečaju This human world, ki je potekal pod okriljem OZN. Posneli smo kratek film v angleščini na temo človekovih pravic. Neizmerno smo bili veseli, ko so nas organizatorji festivala obvestili, da smo med dobitniki nagrad ter da nas vabijo na Dunaj.
Tako smo v decembru preživeli dva nepozabna dneva na Dunaju, obdani s prazničnim vzdušjem in dobro voljo. S tramvajem smo spoznali center mesta, si ogledali nekatere znamenitosti in dva božična sejma. Drugi dan pa nas je v dunajski mestni hiši čakal sprejem in podelitev nagrade. Izmed 150 filmov smo dosegli 2. mesto. Popolno presenečenje!
Med zmagovalci so bile šole iz Avstrije, Slovaške, Madžarske in celo iz Kenije. Vsaka šola pa je na čisto svoj način izpostavila določene človekove pravice, za katere so mladi predpostavljali, da so prepogosto kršene.
Mi smo se osredotočili na mirovnike svetovnega formata: Nelsona Mandelo, Martina Luthra Kinga, Malalo Yousafzai in Johna Lennona. Vsak je s svojim aktivizmom prispeval k osveščanju o tem, kako pomembno je v skupnostih poskrbeti za mir in upoštevanje osnovnih človekovih pravic, npr. pravice do šolanja ali svobodnega izražanja mnenja.

In kdo so bili Ledinke in Ledinci, ki so z navdušenjem sodelovali pri projektu? Za namig si poglejte nekaj fotografskih dunajskih utrinkov.
TUKAJ pa si lahko preberete vtise učenca Yuryja.

Tanja Trpin Mandelj, mentorica