Drugošolci v šoli v naravi v Črmošnjicah

1.2.2024
V ponedeljek, 29. 1. 2024, so se učenci 2. razreda podali v nepozabno šolo v naravi v idilično vasico Črmošnjice. Varno so se prispeli na destinacijo in že prvi dan doživeli pestro paleto aktivnosti, ki so popestrile njihovo bivanje.
Po prihodu so učenci bili razdeljeni v dve skupini. Del učencev se je odpravil na lokostrelstvo, kjer so razvijali svoje spretnosti in natančnost. V nadaljevanju pa so jim popoldne popestrile orientacijske igre. Tako so se preizkusili v različnih spretnostnih nalogah, s čimer so razvijali svoje orientacijske sposobnosti in sodelovali kot ekipa. Drugi del učencev se je odpravil spuščati splave po Divjem potoku ter meriti temperature zraka in vode z digitalnim in alkoholnim termometrom. Inovativna izbira aktivnosti je bila tudi izdelava eko papirja, ki je otroke naučila spoštovanja do okolja in recikliranja materialov. Po večerji so se podali na nepozaben nočni pohod z lučkami, kjer so raziskovali bližnjo okolico ob petrolejkah in se navduševali nad nočnim nebom. Zvečer jih je v sanje popeljala pravljica o Kunigundi.
Šola v naravi v Črmošnjicah je tako postala prava pustolovščina za učence 2. a in 2. b razreda.
Naslednji dan so se v mrzlo sončno jutro. Po zajtrku so se zopet razdelili v dve skupini. Prva skupina se je odpravila na sankanje, druga pa na delavnico o vremenu in meritvi temperatur okolice. Še pred kosilom jih je pot odpeljala na pohod ob Divjem potoku, kjer so uživali ob pogledu na čarobne slapove, palčkovo vasico in Zmajevo jamo. Po kosilu so pisali razglednice domačim in se podkrepili z belokranjsko pogačo, ki jo je spekla Gabijeva babica (Hvala, babi Zvonka.). Popoldanske aktivnosti so potekale ob Divjem potoku in na poligonu za lokostrelstvo in zipline (spust po jekleni vrvi). Dan so zaključili s predstavitvijo sob in pestrim disko večerom.
Zadnji dan šole v naravi so se preizkusili v izdelovanju vetrnic in se predihali ob športnih igrah na snegu. Po kosilu so se utrujeni, a veseli, odpravili proti domu. Čas šole v naravi je prehitro minil, naši učenci so navdušenje izrazili z naslednjimi besedami: kulska ŠVN, lokostrelstvo, sankanje, prijatelji, spuščanje splavov, eko papir, pohod z lučkami, prijazni učitelji, disko …

Učitelji: Natalija Rožnik, Nika Miličič, Gašper Bakač in Lena Založnik