Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

7.2.2024
Dragi, učenci, učitelji in ostali zaposleni!
Jutri, 8. februarja, obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Praznik, ki je posvečen našemu največjemu pesniku, dr. Francetu Prešernu, lahko štejemo za največji spomenik slovenski kulturi. Ta dan je priložnost, da se spomnimo na Prešernovo dediščino in njegov vpliv na ustvarjanje umetnikov za njim.

France Prešeren velja za našega največjega slovenskega pesnika, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s pisatelji in pesniki v Evropi v obdobju, v katerem je prevladovala romantika. Bil je izjemen pesnik, ki je slovenščino povzdignil na raven umetniške govorice. Njegova dela, kot so Sonetni venec, Zdravljica, ep Krst pri Savici in številna druga, so postala temelj slovenske literarne tradicije. V svojih delih je izražal ljubezen do domovine, hrepenenje po svobodi in pravičnosti ter globoko čustveno bolečino. Njegova poezija je bila pogosto kritična do družbenih razmer tistega časa, kar je še danes relevantno.

7. kitica Zdravljice je leta 1990 postala besedilo državne himne Republike Slovenije in se glasi takole:

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočákat' dán,
da kóder sónce hódi,
prepír iz svéta bó pregnán,
da roják
prost bo vsák,
ne vrág, le sósed bo meják.


Učencem naše šole smo zastavili vprašanja, kaj njim predstavlja ta praznik in kaj vedo o Francetu Prešernu.
TUKAJ si lahko preberete njihove odgovore.

Kultura in umetnost sta pomemben del naše identitete. Pomagata nam razumeti svet okoli nas in izražati naše misli in občutja. Kot Prešeren lahko tudi vi s svojo ustvarjalnostjo prispevate k bogastvu naše kulture. Prešernov dan je priložnost, da praznujemo našo kulturo in cenimo umetnost. Izkoristite ta dan za raziskovanje, učenje in ustvarjanje. Bodite radovedni, bodite ustvarjalni in bodite ponosni na našo bogato kulturno dediščino.

Za vas smo pripravili nekaj predlogov dogodkov, ki se jih lahko udeležite na jutrišnji dan in s tem proslavite slovenski kulturni dan in spomin na življenje in delo Franceta Prešerna.

Prešernova poezija na Prešernovem trgu
Igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš ter samostojni ustvarjalci na področju kulture bodo jutri, 8. februarja, točno opoldne začeli recital s Prešernovo Zdravljico, pesmi Franceta Prešerna pa bodo recitirali vse do 14. ure. Branje poezije boste lahko poslušali tudi po zvočnikih na ulicah stare Ljubljane, preko valov 3. programa nacionalnega radia – Programa Ars ter na prvem programu Televizije Slovenija.

Poezija v Mestni knjižnici Ljubljana
Mestna knjižnica Ljubljana vas na kulturni praznik vabi v svoji knjižnici Prežihov Voranc in Rog, kjer bodo potekali pestri kulturni dogodki.

V Knjižnici Prežihov Voranc pripravljajo ''Zajtrk ob poeziji'' z vsestranskima umetnikoma Milanom Deklevo in Petro Koršič, otroci pa se bodo razveselili lutkovne predstave Balon velikon Andreja Rozmana – Roze. Dogajanje se bo zaključilo s pesniško literarno predstavitvijo ob razstavi haikujev, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Vič ter ob izdelkih otrok iz Vrtca Kolezija in svoje vtise s prešernovanja odtisnili v pesniškem odtisu. 

V Knjižnici Rog bodo obiskovalci ustvarjali s poezijo, izdelovali broške in izdelke iz papirja. Razgibali se bodo z igrami Active Floor, interaktivnimi igrami na tleh. Otroci pa bodo med policami lahko našli tudi kakšno uganko o Prešernu.

V Kinodvoru bodo na kulturni praznik predvajali tri slovenske filme: film Jezdeca Dominika Menceja bo na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta.

Prav tako pa si lahko na ta kulturni dan ogledate preostale muzeje in galerije, ki vas s prostim vstopom vabijo v svoje prostore.

Vsem skupaj želimo prešeren Prešernov dan!