Otvoritev čebelnjaka na terasi stavbe Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport

2.4.2024
V torek, 2. aprila 2024, so se trije učenci z učiteljico Manco Kavčič Zupan in ravnateljico Marijo Valenčak udeležili otvoritve čebelnjaka na terasi stavbe Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.
Najprej je sledil prijazen sprejem in druženje ob odličnih medenjakih in soku. Vsakega učenca so presenetili s praktičnim darilcem. Točno ob 13.00 se je začela uradna otvoritev. Dr. Mitja Blaganje je vse prisotne pozdravil in predstavil namen projekta. V ospredje je postavil kranjsko sivko, pomen medu in delo čebelarja; posebej pa je izpostavil tudi sodelovanje različnih inštitucij in trajnostni razvoj. Sledil je nagovor predsednika Čebelarske zveze gospoda Boštjana Noča. Za konec uradnih nagovorov je mag. Dejan Židan na otrokom razumljiv način orisal pomen čebel za okolje in družbo. Po uradnih nagovorih je sledila slavnostna otvoritev čebelnjaka – to prijetno dolžnost sta opravila državni sekretar mag. Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije gospod Boštjan Noč. Dogodek se je zaključil s kratkim kulturnim programom. Učenci iz vrtca Ledina so zaplesali v ritmih čebelic, učenca OŠ Ledina Lučka Grah in Žiga Kralj pa sta se predstavila z dvema deklamacijama. Za konec je v čast in za dobrodošlico novim ledinskim sosedam – čebelicam – na pozavno zaigral Pavel Peter Merzel.
Čebelnjak je postavljen na izjemni lokaciji s prečudovitim pogledom na grad. Učenci ga bodo zagotovo večkrat obiskali. Slovenski pregovor pravi: Učimo se pri čebelah: pridnost bogati, pogum krepi, enotnost nas napravi močne.
Vse tri vrline Ledinci v današnjem času še kako potrebujemo in lahko smo le hvaležni, da imamo učiteljice – čebele – v sosednji zgradbi.

Besedilo in fotografije: Katarina Rigler Šilc