Tradicionalni slovenski zajtrk - 2024

15.11.2024
V petek, 15. 11. 2024, je tudi letos otroke na naši šoli pričakal tradicionalni slovenski zajtrk, ki je eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane. Obeležili smo ga tudi z ozaveščanjem, da je zajtrk najpomembnejših od petih obrokov.
Letos smo z učenci predmetne stopnje obiskali tudi Čebelarsko zvezo Slovenije na Brdu pri Lukovici, kjer smo se sprehodili po učni poti, podkrepljeni z razlago, ogledali smo si predstavitev čebele v tehniki 3D, laboratorij za preverjanje kakovosti medu, strokovno knjižnico Janeza Goličnika in degustirali pet različnih vrst medu. Učenci so bili najbolj navdušeni nad degustacijo medu.

Na šoli so tekom leta potekale različne dejavnosti, kot so:
  • ogled razstave panjskih končnic učencev predmetne stopnje,
  • pogrinjek tradicionalnih živil za TSZ,
  • ogled tržnice,
  • konzerviranje živil (kuhanje marmelade, kompota, fermentiranje zelenjave, sušenje sadja in sočenje jabolk),
  • peka kruha in pekovskega peciva,
  • kuhanje kompota iz svežega sadja,
  • risanje domačega sadja,
  • branje pravljic.

Imeli smo razstavljen pogrinjek lokalnih živil, ki so sestavljala tradicionalni slovenski zajtrk (eko mleko, jabolko, eko maslo, med in eko ovseni mešani kruh). Pripravili smo razstavo tradicionalnih živil za TSZ in panjskih končnic, ki so jih izdelali učenci na predmetni stopnji.
Prvič smo obeležili tudi teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. 11. 2024. Učenci so za malico in kosilo jedli tradicionalne slovenske jedi. Zelo dobro so jih sprejeli.
V prvi šolski uri smo po ozvočenju poslušali čebelarsko himno in pomočnica ravnateljice Katarina Rigler Šilc je spregovorila o pomenu tega dneva. Beseda je tekla o lokalni hrani, od kod izvira, kako pomembna je … Po razredih so spregovorili o pomenu zajtrka. Nato so si učenci pripravili pogrinjek in z užitkom pojedli zajtrk iz živil, pridelanih in predelanih v Sloveniji.

Karin Starc, vodja šolske prehrane