Izmenjava Dabas–Ljubljana

30.9.2011
Letos je potekala 10. jubilejna izmenjava pod okriljem naše šole. Gostili smo učence iz OŠ Kossuth Lajos in dijake iz gimnazije Táncsics Mihály iz Dabasa. V projektu Prijateljstvo ne pozna meja je tudi letos sodelovala OŠ Bičevje. Izmenjava se je začela v nedeljo, 25. 9. 2011. V ponedeljek smo našim gostom pripravili sprejem, na katerem jih je nagovoril madžarski veleposlanik v Sloveniji, dr. Sentiványi István.

Glavna tema letošnje izmenjave je bila Soška fronta in sodelovanje Madžarov ter Slovencev v njej. Na to temo je gospa Natalija Lampič pripravila zelo zanimivo delavnico. Udeležencem izmenjave so delavnice na OŠ Ledina pripravili tudi gospa Žana Ude iz športne vzgoje, gospa Tanja Trpin Mandelj je skupaj z gospo Ljubico Kosmač pripravila uro angleščine in predstavitev pesniške zbirke Vsaka pesem je prijateljstvo – Minden dal egy barátság, gospa Dalia Beus pa je pripravila glasbeno delavnico, na kateri so nastopili tudi madžarski plesalci. Imeli smo tudi dve strokovni ekskurziji. V torek smo se podali proti Primorski, kjer smo obiskali Soline, Piran in Postojnsko jamo, v sredo pa smo se odpravili v Posočje, kjer smo si ogledali nekatera prizorišča Soške fronte, obiskali smo tudi kobariški muzej 1. svetovne vojne in položili venec na pokopališče madžarskih vojakov, padlih na Soški fronti.

Na OŠ Bičevje so nam v četrtek pripravili zelo zanimivi etnografski delavnici, na katerih so izdelali panjske končnice in slovenske medenjake. Dan smo zaključili s plovbo po Ljubljanici in z obiskom Ljubljanskega gradu, kjer smo si ogledali spomenik madžarskega revolucionarja, grofa Batyányija.

V petek zjutraj smo se od gostov poslovili z obljubo, da se vidimo naslednje leto v Dabasu.

Vodja izmenjave: Laszlo Herman