Srečanje z gospo Bredo Juvančič, prvo učiteljico v bolnišničnih šolskih oddelkih

2.2.2012
2. februarja je gospa Breda Juvančič praznovala 90 let. Gospa Breda ni katerakoli gospa, pač pa je tista pogumna gospa, ki je pred 60-imi leti na povabilo dr. Marija Avčina v tedanji mestni otroški bolnišnici v Ljubljani začela s poučevanjem bolnih otrok. Zdravnik Avčin je v Angliji videl, kako poteka pouk ob bolnem učencu, pa je želel imeti tako šolo tudi na svoji kliniki. Zato je preprosto povabil gospo Juvančič, ki je pogumno zaorala ledino in začela s poučevanjem ob bolniških posteljah. Tako je postavila temelj bolnišnične šole, ki je del OŠ Ledina postala leta 1958.
Leta 1951 je bila gospa Breda Juvančič edina bolnišnična učiteljica v Sloveniji, danes pa jih samo v ledinski bolnišnični šoli poučuje kar 24. V vseh teh 60-ih letih je ta šola postala tudi ena najboljših bolnišničnih šol v Evropi.

Gospe Bredi smo ob njenem 90. rojstnem dnevu pripravili prijetno praznično prireditev, na kateri so nastopali učenci in učenke 5. b razreda. S svojim petjem in glasbo so ne samo gospe učiteljici Bredi polepšali dan, pač pa tudi njenim sorodnikom in prijateljicam ter prijateljem v Domu Janeza Krstnika. Učenka bolnišnične šole Neda Božič je o gospe Bredi napisala pravo pesem, ki so jo recitirali Sandra Čuk, Ana Marinko in Peter Kenda.
Kot se spodobi, smo za rojstni dan slavljenki prinesli tudi darilo, ki so ga učenci in učenke bolnišnične šole izdelali s svojo učiteljico Marto Marenče, skupaj pa smo gospe Bredi zapeli tudi Vse najboljše.

Vsi skupaj smo preživeli prijetno in srčno urico, na katero nas bo spominjala skupinska fotografija, pa tudi spoznanje, da je v življenju potrebno biti pogumen in zaupati sebi, pa dosežeš velike reči. To nas je naučila gospa učiteljica Breda Juvančič.

Tanja Bečan