Mednarodni dan knjig za otroke

2.4.2012
IBBY, Mednarodna zveza za mladinsko književnost, je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Vsako leto ena od članic IBBY pripravi plakat in napiše poslanico. Letošnjo je prispevala mehiška članica. Avtor poslanice je pisatelj Francisco Hinojosa, avtor plakata pa ilustrator Juan Gedovius. Naslov poslanice je »Nekoč je živela zgodba, ki so jo pripovedovali po vsem svetu«.

Več o poslanici, plakatu ter njunih avtorjih si lahko preberete na: http://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/143-poslanica2012

Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu potekajo najrazličnejše aktivnosti povezane z branjem in knjigo. V Mestni knjižnici Ljubljana je tako na ta dan potekala podelitev nagrade za »Moja naj knjiga« in otvoritev razstave v zvezi z 20-letnico Slovenske sekcije IBBY. Prireditve se je udeležila tudi naša učenka, Gaja Filač iz 8. a, ki je bila tudi podpisnica plaket oziroma priznanj za najboljši knjigi po izboru mladih bralcev za leto 2012. Letos sta to knjiga z naslovom Blazno resno o šoli avtorice Dese Muck in ilustratorja Mateja de Cecca ter knjiga z naslovom Grozni Gašper avtorice Francesce Simon in ilustratorja Tonyja Rossa, delo pa je prevedla pisateljica Polonca Kovač.

Več o slovesnosti v Mestni knjižnici Ljubljana na spletnem naslovu:
http://www.mklj.si/index.php/prireditve/zgodilo-se-je/847-mednarodni-dan-knjig-za-otroke

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka