Prvi koraki kosovskih otrok v Evropsko unijo

6.4.2012
Pet simpatičnih deklet s Kosova si je svojim znanjem o Evropski uniji prislužilo zanimivo in nadvse privlačno nagrado – ogled evropskih mest: Ljubljane, Frankfurta, Pariza, Bruslja in Benetk. Prva postaja v Evropski uniji je bila prav Ljubljana in tako so se dekleta v spremstvu ravnatelja, učitelja, voditeljice Mojce Mavec in še nekaterih drugih spremljevalcev oglasila tudi na Osnovni šoli Ledina, da bi spoznala, kako poteka pouk.

Delegacijo s Kosova sta sprejeli ravnateljica Marija Valenčak in njena pomočnica Natalija Halić Portio. Po uvodnem pozdravu in ogledu šole so se učenke s spremstvom ustavile pri slovenščini, kjer so jih pričakali učenci 8. razredov. Z učiteljico Katarino Rigler Šilc so jim pripravili zanimiv program. Gaja Filač je pripravila okroglo mizo na temo Mladi in zabava. Izvedeli smo, da učenci tako v Sloveniji kot na Kosovem podobno preživljajo prosti čas, seveda pa je pri obeh močno prisotna uporaba sodobne tehnologije. V nadaljevanju sta Mark Ferjan in Gaja Filač deklamirala Prešernovo pesem Povodni mož. Za konec pa so se učenci pomerili še v kvizu o Kosovu, ki ga je sestavila in vodila Aleša Šajna.

Celoten program je v albanščino prevajala simpatična Ledinka Agnesa Cocaj. Ob zvonjenju so se naši gostje posladkali s piškoti in si z ledinskimi učenci izmenjali e-naslove. V kratkem času so se stkale drobne prijateljske vezi. Namesto besed slovesa je ravnateljica vsakemu gostu podarila pesniško zbirko z naslovom Vsako prijateljstvo je pesem.

Obisk kosovske delegacije je spremljala tudi RTV SLO. Prispevek, ki je bil predvajan v osrednjem Dnevniku, si lahko ogledate na:
http://tvslo.si/predvajaj/kosovski-otroci-v-sloveniji/ava2.133322960/