Izmenjava Louis Pasteur – Ledina

21.4.2012
Francosko-slovenska izmenjava na Ledini traja od oktobra 2009, ko smo Ledinci prvič odšli na obisk v Francijo. Letos smo se tja podali drugič. V letošnjo izmenjavo je bilo vključenih 20 otrok iz 7., 8. in 9. razreda. Z nami so potovali učenci OŠ Bežigrad, ki so letos začeli izmenjavo s šolo Anatole France iz Angoulêma.

Mednarodna izmenjava učencev s francosko šolo Collège Louis Pasteur je prvenstveno namenjena učencem 7., 8. in 9. razreda, ki se učijo francoščino kot izbirni predmet. Poglavitni cilj izmenjave je učenje in izpopolnjevanje rabe francoskega jezika v neposredni komunikaciji z naravnimi govorci in spoznavanje francoske kulture. Izmenjava omogoča sodelovalno učenje in raziskovanje obeh držav, komunikacijo preko IKT in odkrivanje številnih doslej neznanih dimenzij.

V soboto, 14. aprila 2012, smo se v deževnem popoldnevu odpravili na dolgo 18-urno pot proti mestu Chasseneuil na zahodu Francije, v pokrajini Poitou-Charentes. Nekateri učenci so svoje gostitelje poznali, saj so jih lani sami gostili v Ljubljani, nekateri pa so svoje gostitelje videli prvič. V ponedeljek in v torek smo imeli poučne in nepozabne ekskurzije po Franciji. Sreda je bila posvečena odkrivanju mesta Chasseneuil in francoskim simbolom, popoldne smo bili prosti.

Četrtek je bil zapolnjen do zadnje minute. Obiskali in spoznali smo bližnjo šolo, imeli sprejem v mestni hiši pri gospe županji, po kosilu smo imeli pogovor s predstavnico Sklada za sodobno umetnost na temo sodobne umetnosti, nato pa glasbeno delavnico. Zvečer smo se ob okusni večerji družili na šoli učitelji, učenci, starši in vodstvo šole.

V petek, 20. aprila 2012, okoli 11.00 dopoldne smo krenili proti Ljubljani, še pred tem pa potočili potoke solza. Zares nam je bilo lepo.

Nives Syed Mihelič, vodja izmenjave

Preberite si, kako je francosko izmenjavo doživela Gaja Filač.