Projekt Modri Jan

17.5.2012
Učenci 5.a so pod mentorstvom Dragice Mencinger v okviru celoletnega eko projekta Reciklažnica in projekta Medgeneracijsko sodelovanje (skrb in pomoč mlajšim na šoli) naredili načrt, kaj vse bi lahko naredili iz odpadnih materialov, hkrati pa bi bilo poučno, zabavno in ustvarjalno. Projektno delo je objavljeno na spletnih straneh Modri Jan Ekonaloge 2 (Razstava uporabkov), kjer so tudi prispevki ostalih šol na ravni Slovenije.

Z ustvarjalnim recikliranjem različnih odpadnih materialov (papir, embalaža, steklo …) so naredili kar nekaj delavnic – učnih ur, kjer so s praktičnimi izkušnjami pridobivali različne oblike znanj o recikliranju, hkrati pa so poskrbeli, da so iz odpadnih materialov nastali umetniški, uporabni in zanimivi izdelki.
Že v oktobru so za 1. razred in njihove varovance v razredu naredili 5 maskot – košev iz odpadnega papirja in embalaže za zbiranje odpadnega papirja in zamaškov, ki se polnijo iz dneva v dan.

Pri NIT je nastal učni pripomoček iz plastenk – vetrovnice, ki so jih preizkusili na različne načine. S pomočjo načrta in orodij so učenci v tehnični učilnici izdelali vsak svojo vetrovnico, ki so jo nadgrajevali z različnimi načini uporabe. Ugotavljali so moč vrtenja ob različni moči vetra: brezvetrje, vetrič, veter ob pihanju ventilatorja in v naravi (hoja, tek).

Pri pouku GVZ, LVZ in NIT so iz embalaž nastajali glasbeni inštrumenti. Njihovi "bendi" so ustvarili tudi besedila in glasbeno spremljavo (na temo ekologija – skrbimo za čisti planet, čim manj smeti na našem planetu).

Odpadki so tako postali nov, zanimiv, uporaben in umetniški izdelek. Poskrbeli smo, da izdelki krasijo in imajo uporabno vrednost v bližnjem in širšem okolju (v razredu, na hodniku šole, darilo mlajšim učencem …). Učencem se je zdelo zanimivo in zabavno, kaj vse lahko ustvarimo iz stvari, ki običajno »romajo« v koš za smeti. Pri samem izdelovanju so pokazali izredno mero ustvarjalnosti in inovativnosti.

Preberite si tudi eko rep pesmi, ki so jih ustvarili učenci.