Šola v naravi v Piranu

18.5.2012
"V šoli v naravi se imamo super! A kaj, ko se tukaj ne le zabavamo, ampak tudi učimo in ponoči predolgo bedimo! Me bi rade samo to, da bi šola v naravi trajala dlje in da bi ukinili skupine, ker če nas je več, je bolj zabavno, vse prej mine. Hrana je zelo dobra, skoraj boljša kot v šoli in tudi pogled na morje nam je dal energijo za celo poletje."
Eva Julija Novak, Ana Berič, Katarina Velkov in Tara Lemajič, 7.b

Tako so šolo v naravi doživele sedmošolke. Pestre in zanimive delavnice, 12-kilometrski pohod, sprehod ob morju, kvizi, sonce, učenje, druženje in zabava. Tako bi lahko povzeli 4-dnevno bivanje v Piranu.

Učenci so znanje in obzorje širili v štirih delavnicah. V likovni delavnici so pod mentorstvom gospe Barbare Tacar uživali v slikanju mestnih vedut v mešani slikarski tehniki. Nastale so prave umetnine, ki bodo na ogled na šolskih hodnikih. V delavnici Morje kot življenjski prostor so pod mentorstvom gospe Bože Šarbek spoznavali živali odprtega morja. Vse živali so si ogledali tudi v akvariju. Odšli pa so tudi na teren in v morju raziskovali življenje v obrežnem pasu. V delavnici Turistični vodič po Piranu so učenci z mentorico gospo Danijelo Jerina izdelali pravi turistični vodič. Vsak si je izbral po dve znamenitosti iz kulturne dediščine in ju v sliki ter besedi prikazal na listu. Posamezni listi so se zbirali in tako je nastal zelo uporaben vodič po Piranu. V literarni delavnici so učenci pod mentorstvom gospe Katarine Rigler Šilc pred znamenito hišo Benečanko prisluhnili pripovedki o Luciji Tamaro. Vsebino zgodbe so preoblikovali v pesem. Vsak učenec si je moral izbrati tudi svojo zgradbo na osrednjem trgu in napisati razlagalno (domišljijsko) pripovedko, kako je ta zgradba nastala.

Večerni del je bil namenjen druženju in rekreaciji. Izbirali smo tudi najbolj simpatično sedmošolko in sedmošolca. Laskavi naziv sta si prislužila Eva Julija Novak, 7.b, in Marvin Muthoni, 7.b. Med literarnimi deli smo izbrali najboljšega pesnika natečaja Piranko 2012. Strokovna komisija je v finalu predstavila pet najboljših pesmi, katerih avtorji so: Nikolina Mlinarič, 7.a, Pia Kokelj, 7.a, Nejc Merljak, 7.a, David Peršič, 7.b, in Katarina Velkov, 7.b. Sedmošolci (glas ljudstva) so glasovali in največ točk dodelili pesmi Pie Kokelj z naslovom Lucija Tamaro.

Tukaj si lahko preberete pet najboljših pesmi mladih pesnikov.