Predstavitev poklicev v 8. B: ekonomist in sociolog

3.4.2013
Na razredni uri sta nam gospa Mojca Zupanc in gospa Lea Javornik Novak predstavili dva poklica: poklic ekonomista in sociologa.
Gospa Mojca Zupanc je ekonomistka. Končala je ekonomsko fakulteto in postala univerzitetna diplomirana ekonomistka. Zaposlena je v podjetju, kjer skrbi za kontroling. To pomeni, da se mora s posamezniki dogovarjati, kako najbolj racionalno porabiti denar. Sodeluje z osebami iz 20 različnih držav, zato je angleščina osnovno sporazumevalno orodje. Ko pride zjutraj v službo, najprej pregleda in odgovori na e-pošto. Potem pa dan preživi na sestankih ali pa pred računalnikom z Excelovimi tabelami. Delo se ji zdi zanimivo. Ko je bila majhna, si je srčno želela, da bi postala pilotka. Šolanje bi morala nadaljevati v Beogradu, zato so se takrat njene želje razblinile ...
Gospa Lea Javornik Novak je zaposlena na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Končala je novinarstvo, kasneje pa tudi magistrski študij. Povedala je, da dela za ljudi in da se trudi, da bi bil slišan tudi glas mladih. Veliko potuje in se udeležuje različnih seminarjev po svetu. Njen poklic zahteva, da zna prisluhniti ljudem v stiski in jim pomagati. Že v 5. razredu je vedela, da bo postala novinarka. Navdih je dobila pri izjemni učiteljici slovenščine. Imela je talent za jezik. Napisala je spise za skoraj vse učence v razredu, a vsakega s svojim stilom, tako da učiteljica tega sploh ni opazila.
Obe gostji sta se strinjali, da si moramo izbrati tak poklic, ki ga bomo z veseljem opravljali. Opozorili sta nas, da je nujno znanje angleškega jezika, hkrati pa moramo negovati slovenski jezik.

Ana Berič, 8. b