Obisk časopisne hiše Delo

21.11.2014
V petek smo z literarnim klubom obiskali časopisno hišo Delo. Ob pol dveh smo se zbrali v šolski avli in se nato peš odpravili proti visoki črni stolpnici, ki je tudi dom časopisne hiše Delo. Ob prihodu nas je sprejel gospod Jugovič, ki nas je popeljal do prvega nadstropja, kjer delajo novinarji, lektorji, uredniki ...Tam nas je prevzela novinarka Sonja Merljak Zdovc, ki nam je povedala bistvene stvari o delu novinarja, dopisnika, lektorja ter urednika. Izvedelo smo, kako dnevno nastaja časopis in skozi koliko pregledov gre posamezen članek, preden pride v roke zaposlenih, ki imajo nalogo, da članek grafično obdelajo in oblikujejo časopis, kakršnega nato mi dobimo v nabiralnik. 

Nato smo bili vodeni v drugo nadstropje, kjer je arhiv vseh časopisov od leta 1959. Izvode imajo spravljene v zelo velikih knjigah, in sicer je ena knjiga za eno leto. 
Dobili smo še mnogo drugih informacij, ki so nam razjasnile pogled na delo novinarjev in drugih zaposlenih v časopisni hiši Delo. Ob koncu smo prejeli celo majhna darila, katerih smo se zelo razveselili. Zame je bila to zagotovo prijetna izkušnja, ki se mi bo vtisnila v spomin.  
Peter Podgoršek, 9.a  


Preberite si tudi, kako zanimivo izkušnjo je doživel Gaber Repovž.