Izlet za »zlate bralce« v Italijo

16.4.2015
Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (»zlati bralci«), je bil v četrtek, 16. aprila 2015, organiziran izlet. Organizacija in vodenje izleta je potekala v sodelovanju z ZPM Ljubljana-Center.

Najprej nas je pot vodila iz Ljubljane proti Postojni in Sežani ter mejnemu prehodu Fernetiči. Nato smo pot nadaljevali najprej proti Trstu, kjer je sledil panoramski ogled mesta, nato pa ob tržaškem zalivu do dvorca Miramar. Okrog dvorca, ki ga obišče vsako leto veliko turistov, so čudoviti vrtovi in parki za sprehode. Tu smo imeli tudi čas za samostojno raziskovanje parkov in za fotografiranje. Pot smo nadaljevali proti mestu Gradež, ki ga upravičeno imenujejo »otok sonca«. Po ogledu samega mestnega jedra in znamenite plaže smo imeli čas za oddih in sprostitev ter čas za kosilo, pa tudi kakšen sladoled. V popoldanskih urah smo naše potovanje zaključili v mestu Oglej (Aquileia), ki je bil v času rimskega imperija vojaška postojanka, v 4. stoletju pa središče krščanstva s sedežem škofije. Tu smo si v Poponovi baziliki ogledali prelepe talne mozaike.

Vreme nam je bilo vseskozi naklonjeno, dan obsijan s soncem, temperature zraka pa skorajda poletne. V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah - vsak s svojimi prijetnimi doživetji.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka