Javna tribuna: Vsak je svoj svet v vesolju kulture

21.5.2015
OŠ Ledina je v sodelovanju z JSKD 21. 5. 2015 v Stari elektrarni pripravila javno tribuno z naslovom Čudoviti – Vsak je svoj svet v vesolju kulture. Učitelji Osnovne šole Ledina – nosilke priznanja Najboljša kulturna šola v Sloveniji – so v ta namen izdali priročnik za učitelje za izvajanje ur oddelčne skupnosti z naslovom Čudo na razrednih urah.

Osrednja tema priročnika in javne tribune je bila drugačnost. Po uvodnih besedah Katarine Rigler Šilc, vodje Kulturne šole na OŠ Ledina, in Nataše Detič, vodje založbe Ocean, so se pred poslušalci razgrnile ganljive zgodbe. Zgodbe, o katerih si pogosto ne upamo spregovoriti na glas. Alja Klara Ugovšek, študentka prava in nekdanja učenka bolnišničnih šolskih oddelkov, se je sprehodila po svojem življenju, ki ga je najbolj zaznamovala presaditev pljuč. Željo, da bi vsaj enkrat igrala nogomet, je v kratkem, ganljivem filmu predstavila učenka BŠO Anita Stopar. Sledila je zanimiva zgodba Simone Semenič, dramatičarke, ki je spregovorila o svojih boleznih. Mitja Čander, pisatelj in direktor založbe Beletrina, se je spominjal šolskih dni skozi prizmo človeka, ki ima le nekaj odstotkov vida. 12-letno zgodbo deklice Hane z Downovin sindromom je predstavila Branka Grujičić, novinarka. Celoto je zaokrožila Alja Rooss, umetniški vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana z zgodbo o prepirih v družini in ločitvi staršev. Javno tribuno je odlično povezoval Boštjan Gorenc Pižama.

Življenje je goste postavilo pred hude preizkušnje. Vendar so se jim uspeli postaviti po robu in jih s trdno voljo tudi premagati. Javna tribuna je dokaz, da lahko vsi posežemo po zvezdah …

Katarina Rigler Šilc, vodja Kulturne šole