UNESCO tabor Ustvarjalci dobrih vesti na Senovem

30.5.2015
Med 28. 5. in 30. 5. 2015 so učenci naše šole – Iza Cimerman, Eva Gregorič in Črtomir Kovač z mentorico Tatjano Klančar – sodelovali na 9. UNESCO taboru Ustvarjalci dobrih vesti, ki je nacionalni UNESCO projekt OŠ XIV. divizije na Senovem.

Na uvodni prireditvi so učenci v besedi in sliki predstavili našo šolo in z zanimanjem prisluhnili tudi predstavitvam drugih sodelujočih šol. Po kulturnem programu so spoznali Senovo in njegovo bogato dediščino. Ker je bila letošnja osrednja tema voda, so sodelovali v različnih delavnicah na to temo. Na okrogli mizi z naslovom Voda me briga so se pogovarjali z Antonom Komatom, samostojnim raziskovalcem. Gostitelji so organizirali tudi ogled vodne čistilne naprave in prikaz poskusov ugotavljanja čistosti vode.

V literarni delavnici so učenci s pomočjo mentorice pisali članke o dobrih vesteh iz naše šole. Aktivno so sodelovali tudi v delavnici Kako ohraniti svojo zasebnost v spletnih socialnih omrežjih, z Jožico Piko Gramc, svetovalko z Zavoda za šolstvo, pa so skupaj razmišljali o sebi v delavnici To sem jaz.

Tudi sproščanje ob jogi je bilo posebno doživetje. Za spomin so si izdelali lonček za svinčnike. Veliko so se družili, spoznali narodno nošo naših pokrajin in plesali ob krušni peči. Iz krušne peči je prav prijetno dišalo in gostitelji so nas pogostili z njihovo tradicionalno jedjo pršjačo.

V soboto so se odpravili na krajšo ekskurzijo. V GEN Energiji, interaktivnem izobraževalnem centru, so nam s pomočjo interaktivnih eksponatov, eksperimentov približali področja energije in energetike, na eko tržnici pa so občudovali, kaj vse so za tržnico pripravili učenci različnih šol in tudi vrtcev.

Z nami je bila dva dni tudi naša nekdanja ravnateljica Ljubica Kosmač, ki vodi ledinski mednarodni UNESCO projekt Dobre vesti iz naše šole in našega mesta, ki je botroval nastanku senovskega in je z njim vsa leta tesno povezan tako po ciljih kot tudi vsebini. 

In ne nazadnje najpomembnejše: stkala so se nova in poglobila stara prijateljstva.

Tatjana Klančar, mentorica  UNESCO tabora