Ledinci v Predsedniški palači

8.6.2015
Na današnji dan, ko rojstni dan praznuje Primož Trubar, so ledinski igralci v Predsedniški palači pripravili gledališko igro z naslovom Primož Trubar, veliki človek majhnega naroda. Prireditev so pripravili v obliki kulturne TV-oddaje. Osrednja voditeljica v studiu, Karin Merlak, je na terenu spremljala kolege, ki so se javljali iz mest, kjer je živel in ustvarjal Primož Trubar.

Najprej se je iz OŠ Ledina oglasila Marta Lajevec, kjer se ji je pridružil sam Primož Trubar, ki ga je odigral Peter Podgoršek.  Sledil je vklop iz Trsta, kjer je novinarka Lana Šeško napovedala še zadnji dve točki. Mama ledinske učenke in učiteljica Mirijam Sabina Žvegla se je skupaj z drugošolci predstavila s svojo avtorsko pesmijo. Program na glavnem tržaškem trgu pa je zaokrožila mlada nadarjena glasbenica Sara Bajc, ki se je predstavila na harfi.

Novinar Peter Kenda je raziskoval, kako Trubarjev rojstni dan praznujejo na Rašici. Bil je presenečen, saj so gostili svetovna prvaka v jazz baletu, Kanyja Michela Obengo in Nejo Hrovat.

Iz Rothenburga, nemškega mesteca, kjer je Trubar napisal prvi knjigi, pa se je oglasila novinarka Rebeka Dobravec. Pod vodstvom zborovodkinje Dalile Beus so pevke mladinskega pevskega zbora   izvedle koncert in navdušile tamkajšnje občinstvo. Primož Trubar je celotno prireditev le nemo opazoval in bil ganjen. Celotna TV-oddaja se je zaključila na OŠ Ledina, kjer je novinarka Marta Primožu Trubarju pripravila presenečenje. Ledinci so mu zapeli Vse najboljše, iz Predsedniške palače pa so mu poslali veliko torto v obliki knjige.

Vsi igralci so svoje vloge odlično odigrali in prejeli številne pohvale. Gledalci, med njimi so bili tudi četrtošolci in petošolci iz OŠ Ledina, so bili nad prireditvijo navdušeni. Za tehniko je skrbel Vlado Štribl, grafično podobo je ustvarila Tina Žvab, scenarij pa je delo Katarine Rigler Šilc.

Po končani prireditvi so se učenci  sprehodili po palači in spoznali prostore, v katerih deluje predsednik.

O nastopu si lahko preberete na:
http://ms.sta.si/2015/06/predsedniska-palaca-ob-dnevu-primoza-trubarja-gosti-mlade/


Katarina Rigler Šilc, mentorica gledališkega kluba