Izmenjava Dabas–Ljubljana

21.9.2015

Letošnja mednarodna izmenjava učencev »Prijateljstvo ne pozna meja«, v okviru katere smo gostili učence iz OŠ Kossuth Lajos in dijake iz gimnazije Táncsics Mihály iz Dabasa v spremstvu treh učiteljev in ravnatelja, je potekala od 21. 9. do 25. 9. 2015. V torek smo našim gostom pripravili sprejem, na katerem jih je nagovorila madžarska veleposlanica v Sloveniji, gospa Edit Szilágyiné Bátorfi, gospa ravnateljica Marija Valenčak in gospod László Herman.

Izmenjava je bila posvečena skupni zgodovini Madžarov in Slovencev na soški fronti. Na to temo so v sredo na šoli potekale poučne in zanimive delavnice. Gospa Natalija Lampič je pripravila zelo zanimivo uvodno predavanje Predstavitev o začetku in poteku soške fronte. Udeležencem izmenjave so delavnice na OŠ Ledina pripravili tudi gospa Karin Starc, ki je vodila kulinarično delavnico značilnih slovenskih jedi, gospa Dalila Beus je pripravila glasbeno delavnico slovenske ljudske glasbe, gospod László Herman je pripravil likovno delavnico na temo Podobe iz soške fronte. Dan smo zaključili z ogledom Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016. Imeli smo tudi dve strokovni ekskurziji. V torek smo si ogledali Kamnik z znamenitim Malim gradom in Maistrovo rojstno hišo, uživali v vožnji z gondolo na Veliko planino, se poučili o njenih etnografskih, geografskih in zgodovinskih znamenitostih ter si ogledali očarljivo pastirsko naselje, v četrtek pa smo se odpravili v Posočje, kjer smo si ogledali nekatera prizorišča soške fronte, obiskali smo tudi Muzej 1. svetovne vojne Kobarid in položili šopek na grobišča, kjer počivajo madžarski in slovenski vojaki, ki so padli na soški fronti.

Zadnji dan smo udeleženci izmenjave pod okriljem gospoda Lorina Mösche zaključili v športnem duhu, zabavali smo se ob športnih igrah v šolski telovadnici ter se urili v plezalnih veščinah na umetni steni v Športnem parku Log. Prijetno utrujeni smo zaključili tedensko druženje ter se ob kratkih nagovorih gospe ravnateljice Marije Valenčak in gospoda ravnatelja Gergelya Pasztorja poslovili od gostov ter se jim zahvalili za sodelovanje. G. ravnatelj Gergelya Pasztorja nas je naslednje leto prijazno povabil na izmenjavo v Dabas.

Vodja izmenjave: László Herman