16. Mednarodni Unescov tabor Premikamo meje

19.10.2015

Od 19. 10. do 23. 10. 2015 je na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece potekal 16. mednarodni Unescov tabor Premikamo meje z naslovom Energija. Na taboru je sodelovalo 11 šol iz Slovenije in 4 iz tujine. Našo šolo so zastopali: Maj Požar, Zala Blatnik (učenca 8. razreda) in mentorica Tatjana Klančar. 

V sredo, 21. 10. 2015, je bilo v Ljubljani čutiti pravo energijo Ledincev, saj smo za udeležence tabora postali vodiči po Ljubljani. Popeljali smo jih po starem mestnem jedru in jim podrobneje predstavili Križanke, NUK, Robbov vodnjak, Mestno hišo, Tržnico in Ljubljanski grad. Po ogledu Ljubljane smo vsi skupaj nadaljevali z ekskurzijo. Odšli smo v Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo dr. Milana Čopiča v Brinju. Tam smo si ogledali center in imeli predavanje o jedrski  energiji. Četrtek se je pričel s t. i. energijsko cono jutra (po izbiri ples, šah, golf in drugo) in nadaljeval z delavnicami, kjer so učenci raziskovali, ustvarjali in se med seboj družili, se spoznavali in sklepali nova prijateljstva. Sodelovali smo v dveh delavnicah: Energija svetlobe in vetra in Moč vode. V popoldanskem času smo si pod strokovnim vodstvom ogledali grad Pišece in prisostvovali na slovesnem odkritju spominskega obeležja ob rojstni hiši dr. Milana in dr. Špelce Čopič. V petek smo se po energijski coni jutra pripravljali na zaključno prireditev in poslušali predavanje Kako varčevati z energijo. Sledila je zaključna prireditev, na kateri sta Zala in Maj predstavila delo delavnice Energija svetlobe in vetra.

Ker je tudi med nami potekala energija, smo spoznali, da jo imamo tudi sami. Energijo sodelovanja, besede, plesa, čustev, ljubezni, modrosti ... Spoznali pa smo tudi, da nikoli ne smemo varčevati s pozitivno energijo.

Tatjana Klančar