Na dan slovenske hrane tradicionalni slovenski zajtrk

20.11.2015

V petek, 20. 11. 2015, smo na šoli dan slovenske hrane obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Projekt so podprla tri ministrstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje; organizacije kmetov, čebelarjev in živilske industrije: Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ob strokovni podpori in sodelovanju Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva, Inštitut za varovanje zdravja RS, Kmetijske svetovalne službe Slovenije in  Zavoda RS za šolstvo. 

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je izobraževati, obveščati in ozaveščati učence in vzporedno tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Projekt ozavešča o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo in o pomenu gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Z zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj sta le-ta običajno bolj dozorela, imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, ki je za mlado, odračujoče telo še toliko bolj pomembna. 

Kako je slovenski tradicionalni zajtrk izgledal? Na ta dan so učenci v času malice dobili bio pirin kruh, maslo in med iz ekološke pridelave, nehomogenizirano mleko in jabolko. Vsa živila so bila slovenskega izvora.

Na šolski razstavi so bile predstavljene stare sorte slovenskih jabolk in pogrinjek za tradicionalni slovenski zajtrk iz živil lokalnih proizvajalcev. Pogrinjek je zajemal med, maslo, mleko, kruh in jabolka. Na šoli so na ta dan učenci izvajali dejavnosti, s katerimi so ozaveščali pomen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Pekli so kruh, likovno ustvarjali in se pogovarjali o pomenu zajtrka in sestavinah, ki jih vsakodnevno uživamo.

Projekt je uspel v zelo prijetnem vzdušju. Učenci in učitelji smo že v pričakovanju naslednjega slovenskega tradicionalnega zajtrka. Do takrat pa bomo pripravili čim več slovenskih zajtrkov in malic z lokalno pridelano hrano.

Vodja projekta: Karin Starc