Planinski izlet na Veliki Badin

19.3.2016

Medtem ko je v soboto, 19. 3. 2016, vesoljna Slovenija drla v Planico, kjer so bojda letali nekakšni orli, smo ledinski planinci vse ugnali v kozji rog in jo mahnili v nasprotno smer, proti Primorski.

Izhodišče našega marčevskega izleta je bila vas Dvori v slovenski Istri. Od tam smo se  v kratkem času povzpeli do spodmolov (to so kraški pojavi, za katere so značilne previsne stene), ki se zaradi značilne oblike imenujejo "ušesa Istre". Od daleč smo opazovali redke ptice, ki gnezdijo v stenah, in občudovali mojstrovine matere narave - previsi so resnično vrtoglavi. Skozi naravni kamniti most smo se odpravili proti Velikemu Badinu, ki je eden izmed vrhov na kraškem robu.

Pot nas je vodila po ne tako zelo strmi poti čez razbrazdano kraško površje in travnate planjave, mimo cerkvice svetega Kvirina do Gračišča, kjer smo družno ugotovili, da smo zaradi vročega zgodnjepomladanskega sonca že zelo žejni, lačni pa ne. Iz načrta smo izpustili vrh z imenom Lačna. Utrujeni, a zadovoljni, smo se zapodili proti avtobusu in odpeljali v Ljubljano. Bilo je lepo.

Mentor: Marsel Šnepf