UNESCO tabor Ustvarjalci dobrih vesti na Senovem

26.5.2016

Učenci naše šole – Iza Cimerman, Eva Gregorič in Črtomir Kovač – iz 9. razreda so med 26. 5. in 28. 5. 2016 z mentorico Tatjano Klančar sodelovali na 10. jubilejnem UNESCO taboru Ustvarjalci dobrih vesti, ki je nacionalni UNESCO projekt OŠ XIV. divizije na Senovem.

10. jubilejni tabor se je pričel s kulturno prireditvijo, kjer smo v besedi in sliki predstavili našo šolo in vse tri skupne knjige, ki so nastale v projektu Dobre vesti v letih 2011–2013. Osrednja točka programa je bila predstavitev naše najnovejše knjige Dobre vesti o vodi, ki smo jo izdali skupaj z OŠ XIV. divizije Senovo. V njej 9 šol predstavi svoj projekt o vodi, v sliki in besedi pa tudi vsakodnevni utrip na šolah. Z zanimanjem smo prisluhnili tudi predstavitvam drugih sodelujočih šol. Vsaka predstavitev je bila svet zase, čudovit preplet drugačnosti.

Po kulturnem programu smo spoznali Senovo in njegovo bogato dediščino, v popoldanskem času pa smo premikali meje s pametno tehnologijo. Aktivno smo sodelovali tudi v delavnici Eden z drugim. Z Jožico Gramc, svetovalko z Zavoda za šolstvo, smo se odpravili v svet vrednot. Na okrogli mizi z naslovom Internet – česa o njem še ne vem? smo se pogovarjali o tem, kako ohraniti zasebnost v spletnih socialnih omrežjih.

Veliko smo se družili, spoznali narodno nošo naših pokrajin in plesali. Iz krušne peči je prav prijetno dišalo in gostitelji so nas pogostili s svojo tradicionalno jedjo pršjačo.

Učili smo se tudi v učilnici na prostem, ugotavljali, koga bi imeli najraje za soseda in posadili rožico zanj. Za spomin smo si izdelali kazalke za knjige in pripravili dišeče kristalčke za sproščujočo kopel.

Ker je bila letošnja osrednja tema tabora Knjiga, smo se na ekskurzijo odpravili v Valvasorjevo knjižnico Krško. Tam smo imeli voden ogled Kapucinske knjižnice Krško, danes kulturne dediščine Slovenije in Evrope. Preizkusili pa smo se tudi v tiskanju.

Navdušilo nas je prav vse, najbolj pa ustvarjalnost vseh nas in nastanek naše skupne knjige Dobre vesti o vodi, ki je že odpotovala na mednarodni sedež UNESCO šol v Pariz.

Tatjana Klančar, mentorica tabora Ustvarjalci dobrih vesti