Nagrada Dobra praksa ekipi z Enote za adolescentno psihiatrijo

24.1.2017

Revija Medicina je v torek, 24. 1. 2016, v Hotelu Lev podelila prestižno nagrado Dobra praksa ekipi z Enote za adolescentno psihiatrijo, ki deluje v Centru za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani.

V utemeljitvi nagrade je zapisano: V ožjem krogu strokovni tim sestavljajo psihiatrinja doc. dr. Maja Drobnič Radobuljac, socialna delavka mag. Damijana Pirc in vodja bolnišnične šole OŠ Ledina mag. Tanja Bečan. Komisijo natečaja je pri odločitvi za nagraditev prepričalo uspešno preseganje okvirjev zdravstvenega sistema. Enota je namreč v obravnavo uspešno vključila druge sektorje, kot so šolstvo in socialne službe. Ko se pri mladostniku pojavijo duševne težave to pomaga pri integraciji v domače okolje po hospitalizaciji, znižuje tveganje za razvoj duševne motnje v odrasli dobi in zmanjšuje potrebo po vnovičnih hospitalizacijah.

Gospa Bečan o prejetju nagrade pravi:

"Nagrade smo v naši šoli izjemno veseli. Leta 2002 smo začeli izvajati program individualne učne pomoči za srednješolce tudi na Enoti za adolescentno psihiatrijo; model dela smo ustvarili iz nič - sledili smo potrebam mladostnikov in mladostnic, ki so se znašli v težavah. S skupnimi močmi, prizadevanji ter zavzetostjo vseh članic in članov tima smo vsa ta leta model nadgrajevali. Čeprav smo zbrani z različnih institucij, različnih strokovnosti, smo pokazali in dokazali, da lahko kljub temu delujemo skupaj; še več: v tem timu resnično soustvarjamo. Zares namreč začutiš, da si ob svojem odgovornem delu spoštovan in enakopraven, slišan in upoštevan, da imaš v ostalih članih tima prepotrebno oporo, podporo in pomoč; v tem timu zares lahko izkusiš tisto, čemur se strokovno reče sinergija. Veseli smo, da nam uspeva, in veseli smo, da so to naše skupno kakovostno delo prepoznali tudi drugi.

V bolnišnični šoli na ta način skušamo delovati tudi v strokovnih timih na drugih oddelkih bolnišnic, kjer poučujemo; nekje nam uspeva bolje, nekje slabše. A upati je, da se bo Dobra praksa 2016 prepletla v delo vseh delujočih strokovnih timov. V dobro vseh otrok in mladostnikov, ki so se znašli v bolezni in stiskah."

Več si lahko preberete v članku Finance Live
in na spletnih straneh Bolnišnične šole OŠ Ledina.

Zapisala: Taja Užnik