Izlet v Italijo za »zlate bralce 2016/2017«

20.4.2017

Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (»zlati bralci«), je bil v četrtek, 20. aprila 2017, organiziran izlet v Italijo, ki se ga je udeležilo 16 učencev in učenk. Organizacija in vodenje izleta je potekala v sodelovanju z ZPM Ljubljana-Center.

Najprej nas je pot vodila iz Ljubljane proti Postojni in Lipici, kjer je bil prvi postanek. Tu smo imeli voden ogled kobilarne Lipice, ki je ena najstarejših kobilarn na svetu in rojstni kraj lipicancev. Izvedeli smo veliko o zgodovini lipicancev, sami vzreji, poimenovanjih ter jahalni šoli in pripravi konj za nastope. Med drugim smo videli tudi lipicanca, ki ga je Kobilarna Lipica podarila angleški kraljici Elizabeti II., ko je leta 2008 obiskala Lipico, a ga je pustila v doživljenjsko oskrbo kobilarni.

Preko mejnega prehoda Fernetiči smo pot nadaljevali proti Trstu, kjer je sledil panoramski ogled mesta, nato pa smo se ob tržaškem zalivu pripeljali do dvorca Miramar, ki ga je med leti 1856 in 1860 dal zgraditi Ferdinand Maksimilijan I. Habsburško-Lotarinški. Tu smo si najprej ogledali notranjost dvorca, nato pa smo imeli tudi čas za samostojno raziskovanje parkov in za fotografiranje ob kamniti plaži.

V zadnjem delu našega potovanja nas je pot vodila proti mestu Gradež, ki ga upravičeno imenujejo »otok sonca«. Tu smo imeli najprej čas za kosilo in samostojni ogled samega mesta ter za oddih in sprostitev ob znameniti peščeni plaži, kar je bilo še v posebno veselje učencem. Na koncu pa smo si ogledali še znamenito cerkev sv. Evfemije s čudovitimi talnimi mozaiki.

V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah - vsak s svojimi doživetji.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka