Šola v naravi - Vojsko

8.5.2017

Učenci 8. a in 8. b smo v mesecu maju preživeli pet čudovitih dni na Vojskem, ki se razteza na 1090 m visoki planoti nad Idrijo.

Dne, 8. 5. 2017, smo torej po strmi in vijugasti cesti prispeli do doma CŠOD. Učitelji, ki delajo v domu, so nam najprej razložili urnik in pravila. Nato smo se razporedili v sobe in postlali postelje, potem pa nas je v jedilnici pričakalo okusno kosilo. Popoldan smo se razdelili v tri skupine: prva je klekljala zapestnice, druga je odšla na sprehod, učenci tretje pa so plezali po umetni steni, ki se dviga na pročelju trinadstropnega doma. Po 45 minutah so se skupine zamenjale. Po večerji smo imeli malo prostega časa, nato so sledile zabavne miselne igre.

V torek in tudi vse naslednje dni smo jutro pričeli z jutranjo telovadbo. Po zajtrku smo se odpravili do Gačnika, to je zanimiva grapa s slapovi, brzicami in tolmuni. Po kosilu smo se spet razporedili v tri skupine. V neokrnjeni naravi, ki ni nikogar od nas pustila ravnodušnega, smo se učili, raziskovali in spoznavali različne rastline in živali. Preizkusili smo se tudi v streljanju z lokom.

Naslednji dan so učitelji poskrbeli, da smo se pošteno razgibali in dobili kondicijo, namreč vsi smo plezali tudi po naravni steni, kolesarili in se učili nordijske hoje. Zvečer smo prižgali taborni ogenj, se ob njem pogreli, nasmejali in spekli hrenovke.

V četrtek, zadnji cel dan na Vojskem, smo se dopoldne spet odpravili v naravo. V potoku Gačnik smo lovili male sladkovodne živali, jim določali vrsto in se naučili nekaj več o njihovem življenju. Najbolj so nas navdušili pupki, ki smo jih lahko tudi vzeli v roke. Kasneje smo se naučili pripraviti najbolj znamenito idrijsko jed, žlikrofe. Najprej smo bili še malo nespretni, sčasoma pa so naši izdelki dobili značilno obliko. Žlikrofe smo seveda pojedli za kosilo. Potem smo se odpravili na orientacijski tek, ki pa ni bil običajen. Vanj so namreč vpletli detektivsko zgodbo. Pri nalogi smo se prav vsi odlično odrezali. Zadnji večer smo zaključili s plesom v dvorani.

Tako je prišel zadnji dan. Dopoldne je spet potekalo v dveh skupinah. Najprej smo se igrali povezovalne igre, po malici pa smo spoznali živali, ki jih imajo v domu. Dotaknili smo se kače in številnih malih glodavcev. Po kosilu je sledil zaključek in polni vtisov smo se odpravili v Ljubljano.

Program, ki so ga sestavili učitelji, ki delajo v CŠOD, nam je bil zelo všeč. V teh petih dneh smo se naučili veliko novega in se še bolj povezali med sabo.

Maruša Milharčič, Uma Jordan Ferbežar in Marta Lajevec, učenke 8. r.