Mednarodni festival otroškega filma v Chemnitzu

2.10.2016

Z Živo Krapenc in Levom Bjelobabo smo bili izredno počaščeni, da nas je organizator mednarodnega festivala mladinskega filma gospod Hartbauer iz Chemnitza povabil k sodelovanju v otroški žiriji, ki je opravljala svoje naloge od 25. 9. 2016 do 2. 10. 2016. Povabilo nam je posredovala gospa Barbara Kelbl iz Kinodvora. Pot v Nemčijo, bivanje v sodobnem hotelu in številne razvedrilne prireditve je odlično organiziral ter finančno podprl strokovni tim festivala, ki je omogočil nepozabno izkušnjo. Živa in Lev  sta igraje nadgrajevala nemščino že na poti z IC vlakom, ki se je izkazal za najudobnejše prevozno sredstvo v mreži nemške železnice. Dogodivščine so nas navdajale z veseljem, ki se je nadaljevalo ob srečanju s sodelavci otroške žirije. Oba sta se odlično znašla v celotedenskem delu ocenjevalcev, ki so komunicirali le v nemškem jeziku. Otroci so sicer prispeli iz Švedske, Danske, Madžarske, Češke, Avstrije, a so bili, razen otrok iz Francije, vsi naravni govorci iz nemških šol. Dopoldnevi so minevali po napornem urniku ogledov filmov, ki jim je sledila enourna razprava s pisno evalvacijo posameznega člana žirije. Popoldanski spremljevalni program je otroški komisiji omogočil pogled v svet vietnamskega, nizozemskega, finskega in ruskega filma, saj so se lahko zabavali z igralci in ustvarjalci nagrajenih filmov.

Na slavnostni podelitvi nagrad sta imela tudi naša učenca pomembno vlogo, ko sta pred kamerami nemške televizije predstavila argumente za imenovanje najboljših ustvarjalcev. Lepo nam je bilo pri srcu še zlasti takrat, ko smo bili priča imenovanju slovenskega filma režiserja Igorja Šterka, Pojdi z mano.

Ob ganljivem poslovilnem zaključku smo se zavedli, da smo, zahvaljujoč znanju jezika, doživeli nepozabne trenutke s srčnimi ljudmi, ki jih bomo za vedno ohranili v najlepšem spominu. 

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ

Mentorica Natalija Lampič