Mirovniški festival v Slovenj Gradcu

21.9.2017

V četrtek, 21. 9. 2017, se je na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec zbralo veliko osnovnošolcev in njihovih mentorjev, ki so se najprej udeležili predstavitve šol, ki so sodelovale na Mirovniškem festivalu. Tam sva bili tudi midve in najina mentorica, gospa Bojana Polak.

Domačini so nas goste sprejeli z darilom in prijazno besedo, spoznali pa smo tudi svoje gostitelje. Potem smo gosti kot tudi gostitelji sodelovali na izbranih delavnicah (pekli smo palačinke, igrali na tolkala in ustvarjali magnetke). Medtem  smo imeli tudi čas, da se bolje spoznamo. V nadaljevanju dneva so nam taborniki predstavili zelo zanimivo igro, katero smo se pozneje igrali z gostitelji. Ker smo se želeli čim bolje pripraviti na petkov nastop v mestu, smo se pol ure pred večerjo naučili plesnih korakov s plesno šolo. Po večerji so deveti razredi priredili ples, katerega smo se gostje lahko udeležili zastonj. Po plesu smo s taborniki pekli hrenovke in kruh ob tabornem ognju. Ob 23.00 smo se utrujeno zavili v svoje mehke in tople spalne vreče in odpotovali v deželo sanj. Naslednji dan, preden smo se odpravili na Glavni trg, smo se vsi skupaj razgibali z učenci gostujoče šole, ki so imeli ta dan namenjen športu. Igrali smo nogomet in se zabavali ob metanju frizbija.

22. 9. je bil za Slovenjgradčane prav poseben dan. Vsi smo se zbrali na Glavnem trgu, da bi obeležili mednarodni dan miru. Desetine stojnic in delavnic je bilo pripravljenih in razstavljenih po celotnem trgu, sprehajali smo se med njimi ter bili obogateni z dobrimi mislimi. Ob poldnevu pa se je zgodil najpomembnejši dogodek dneva; občina Slovenj Gradec je društvu paraplegikov in tetraplegikov podarila novo prevozno sredstvo, s katerim so jim močno olajšali težave glede prevozov. Dogodek se je zaključil s plesno točko Prve in Druge osnovne šole Slovenj Gradec. Domačini in gostje iz Unesco šol Slovenije smo se zbrali, da bi okrepili svojo strpnost in sočutje ter s tem pokazali, da je vsaj nekomu še vedno mar za druge.

Ob 14.00 smo se poslovili od svojih gostiteljev in se odpravili domov.

Sara Kos, Alma Kristina Tadel, 9. a in Bojana Polak, vodja UNESCO ASPnet središča Ljubljana