Kurenti na OŠ Ledina

12.2.2018

V ponedeljek, 12. februarja 2018, je poleg šolskega zvonca po šoli prvič odmevalo zvonjenje težkih zvoncev kurentov, ki so prišli iz Etnografskega društva Kurent s Ptuja. Prav vsi učenci in učitelji od 1. do 9. razreda so jih navdušeno pričakali v veliki telovadnici šole. Žal se srečanja niso mogli udeležiti sedmošolci, saj so odpotovali v šolo v naravi.

Kurenti so pripravili pravcati spektakel za oči in ušesa, saj sta ples in bučno zvonjenjem šestnajstih kurentov, najmlajši je bil star komaj 6 let, ozračje napolnila s pozitivno energijo sreče in prihajajoče pomladi.

Da bi najmlajšim pregnali strah pred njimi, so po plesu sneli maske in se predstavili. Povedali so veliko zanimivega o kurentih, svojem društvu in poslanstvu ter odgovorili na vsa vprašanja radovednih ledink in ledincev. Le-ti so obogatili in dopolnili znanje bogate etnološke dediščine, doživeli pa še pristen stik z njimi, saj so se lahko tudi dotaknili njihove oprave. Za njihov prihod smo se jim tradicionalno zahvalili z robci, poslikanimi z ledinskimi motivi, podarili pa smo jim tudi knjižne kazalke drugošolcev in ledinske obeske za ključe.

Kurenti pa niso obiskale le naše šole. S predstavitvami pustnih običajev v šolah po Sloveniji in vključevanjem mladih v delovanje društva skrbijo za prenašanje kulturne dediščine na mlajše generacije, opravljajo pustne obhode po Dravskem in Ptujskem polju, udeležujejo se prireditev in karnevalov doma in v tujini. Obhodi kurentov so od 2017 vpisani na UNESCOV Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Prvo srečanje s kurenti na naši šoli je bilo magično. Želimo jim, da kmalu preženejo zimo ter prikličejo pomlad in prinesejo srečo.

Več o kurentih si lahko preberete na spletnih straneh Etnografskega društva Kurent.

Nadja Ulcej, koordinatorica srečanja