Izlet v Italijo za zlate bralce 2017/2018

17.4.2018

Za učence devetih razredov, ki so v vseh letih opravili bralno značko (zlati bralci), je bil v torek, 17. aprila 2018, organiziran izlet v Italijo. Udeležilo se ga je 11 učencev in učenk. Organizacija in vodenje izleta je potekala v sodelovanju z ZPM Ljubljana-Center.

Najprej nas je pot vodila iz Ljubljane po avtocesti mimo Postojne do Divače, kjer je bil naš prvi postanek. Tu smo si ogledali Muzej slovenskih filmskih igralcev in stalno razstavo, ki je posvečena znani slovenski filmski igralki iz 30. let 20. stoletja, Idi Kravanja, ki jo poznamo tudi po njenem umetniškem imenu Ita Rina. Ogledali smo si tudi 40-minutni igrano-dokumentarni film Deklica s frnikolami. Muzej, ki je odprt od leta 2011, in razstava sta res vredna ogleda.

Nato smo pot nadaljevali proti Trstu. Prvi postanek v Italiji je bil na gradu Miramare, kjer smo si ogledali čudovit park in dvorec, ki ga je dal zgraditi Ferdinand Maksimilijan I. Habsburško-Lotarinški. Po ogledu dvorca je bil čas za samostojno raziskovanje parkov in fotografiranje.

Sledila je vožnja ob obali Tržaškega zaliva mimo Tržiča (Monfalcone), kjer je ladjedelnica že od leta 1908 in kjer gradijo največje potniške ladje, do mesteca Gradež (Grado), ki je znano letoviško mesto in pristanišče v italijanski deželi Furlaniji – Julijski krajini. Tu smo se sprehodili po starem mestnem jedru, si gledali cerkev - Baziliko sv. Evfemije s čudovitimi mozaiki, se sprehodili ob znamenitem delu plaže ter zaključili naše potepanje z odmorom za kosilo in počitkom ob plaži. V Ljubljano smo se vrnili v zgodnjih večernih urah.

Katarina Podobnik, šolska knjižničarka

Muzej slovenskih filmskih igralcev