Unescov projekt Z odra na oder

18.5.2021

Šolanje na daljavo učencem nemščine ponudilo zanimivo priložnost. Že pred dolgotrajnim zaprtjem šol smo prejeli vabilo k sodelovanju pri Unescovem projektu Z odra na oder, ki ga vsako leto organizira OŠ Leona Štuklja v Mariboru.

Petošolci so pripravili gledališko igro z naslovom Tobias und die Schulsachen (Tobias in šolske potrebščine). V igri so nastopili z lutkami, ki so jih izdelale nekatere devetošolke in učenci nemščine v šestem razredu. Prav slednji so pokazali veliko znanja in igralskega talenta v gledališki igri z naslovom König Ulrich und das Gespenst Hui-Wui (Kralj Ulrich in duhec Hui-Wui). Po vrnitvi v šolo smo zbrali rekvizite in kostume ter zaradi prostorske in časovne stiske filma v nemškem jeziku posneli kar med odmori v učilnici za glasbeno umetnost. Letošnja posebnost dramske igre so zagotovo zamaskirani igralci in igralke.

Oba filma smo 15. 3. 2021 v okviru mednarodnega Unescovega projekta Z odra na oder poslali na OŠ Leona Štuklja v Maribor. Pri tehnični izvedbi projekta sta nam priskočili na pomoč tudi gospe Nadja Ulcej in Medeja Gorup. Za montažo filma je poskrbel dijak Aleksander Arlič.

Filma učencev in učenk nemščine sta doživela zelo dober odziv udeležencev projekta. Izvedeli smo, da bosta služila tudi kot primera dobre prakse pri pouku nemškega jezika na osnovni šoli v Kruševcu.

Ogled filma: https://video.arnes.si/watch/mn4v961vwbjk (Mozilla Firefox)

Mentorica: Natalija Lampič