Ledinska parlamentarka Nina Slemenšek na 33. MOP-u

17.3.2023
V petek, 17. 3. 2023, je v Mestni hiši v Ljubljani potekal že 33. Mestni otroški parlament. Udeležila se ga je aktivna članica ledinskega otroškega parlamenta – parlamentarka Nina Slemenšek iz 9. a.

Na zasedanju so mladi mestni parlamentarci debatirali o temi DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV. Tudi mladi niso od muh: zasedanje je trajalo kar štiri ure in pol.

Mladi parlamentarci so v Veliki sejni dvorani, kjer običajno zaseda mestni svet, predstavljali sklepe posameznih podtem, do katerih so prišli na 33. Območnem parlamentu.

Pri debati o podtemi VPLIV OKOLJA NA MOJE DUŠEVNO ZDRAVJE je naša delegatka Nina pogumno vklopila mikrofon, se predstavila in povedala:

''Ena izmed stvari, ki vplivajo na naše duševno zdravje, so tudi materialne dobrine. Rada bi povedala, kako zelo me moti ta materialistična družba, v kateri živimo, ki nam pravi, da ne bomo nikoli srečni, če ne bomo imeli nekih določenih stvari, ki jih imajo drugi, kar nas potem sili v to, da stalno kupujemo nove zadeve in se primerjamo z drugimi. Vse to je vidno že v prvih razredih osnovne šole, kjer otroci vrstnike z manjšo količino takšnih dobrin označujejo kot manjvredne. Tega razlikovanja je zagotovo preveč in že zgodaj bi nas morali učiti, da nam materialne stvari ne bodo prinesle trajnostne sreče.''

Med zasedanjem je osnovnošolske mestne parlamentarce prišel pozdravit tudi gospod Zoran Janković, župan prestolnice. V duhu časa so mladi z njim naredili kar nekaj sebkov.

Sledil je odmor, v katerem smo se vsi udeleženci lahko okrepčali s čokoladnimi rogljički, sadjem, kavo in sokom ter se še neformalno podružili s sovrstniki iz drugih šol.

V tem času je Nina na rjavi leseni mizi naletela tudi na škatlo, v kateri je bila največja dragocenost tega dne. Brez oklevanja jo je odprla in odkrila veliko skrivnost – v ogledalu je zagledala samo sebe. Iz pletene košarice, ki jo je našla v bližini škatle z dragocenostjo, je izžrebala še misel dneva zase.

Po odmoru je tako vsa nasmejana zavzela govorniški oder in skupaj s še dvema mladima parlamentarka javno predstavila sklepe podteme MOJI VIRI MOČI.

Pred nami sta še 33. Regijski otroški parlament, ki bo potekal v sredo, 29. marca 2023, na OŠ Martina Krpana, in 33. Nacionalni otroški parlament, ki bo potekal v torek, 11. aprila 2023, v Državnem zboru.

Vesela in ponosna sem, da nas je Nina Slemenšek tako pogumno zastopala na 33. MOP-u.

Taja Užnik, mentorica šolske skupnosti in šolskega otroškega parlamenta